Het fenomeen “au pair” kennen we vooral in relatie met drukke gezinnen die een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Nu ligt er een méér dan interessant idee op tafel vanuit bewoners uit Amsterdam West: Kan een “zorg au pair” de zelfredzaamheid van bewoners met een beperking die (24-uurs) zorg nodig hebben en zelfstandig willen blijven wonen, verhogen?

Want; hoe zou deze vorm van 24-uurs zorg werken? Is een inwonend zorg au pair dé oplossing? Wat als hiervoor in jouw Amsterdams appartement geen ruimte is? Kan één zorg au pair meerdere mensen in de buurt helpen? Wat kan en kan niet met het pgb en hoe kunnen we beleid en budgetten uit de Zvw, de Wmo en het stadsdeel ontschotten? Kan een burenhulp netwerk hierin iets betekenen? Kortom, een flinke uitdaging.

 

Nieuwe voorstellen om 24-uurszorg te organiseren

Op 24 april hebben we een Design Thinking workshop gehad rondom het organiseren van 24-uurs zorg voor mensen die dat nodig hebben. Bepaald geen ‘klein’ vraagstuk: het bepaalt in hoge mate de levenskwaliteit van mensen die zich in een zeer kwetsbare positie bevinden. Met zo’n twintig deelnemers, waaronder een tweetal echte ervaringsdeskundigen, hebben we gewerkt aan nieuwe voorstellen om 24-uurszorg te organiseren, waarin de cliënt centraal staat. Dat het onderwerp voor de workshop is aangedragen door ervaringsdeskundige Ed gaf extra lading en gevoel voor urgentie aan de middag.

 

Passende ideeën

Wat werkt en voor wie, waar en hoe? In deze korte kennismaking zag je de meest uiteenlopende personages ontstaan – van ICT-er Bart, die 24-uurs zorg nodig heeft, maar wél vanuit huis kan werken tot de ietwat tobberige zorg-coördinator Jan-Achmed. Vanuit die verschillende perspectieven ontstaan de meest uiteenlopende oplossingen. En dat is nu het mooie van Design Thinking: we hebben personages én … we hebben ideeën die daarbij passen. De volgende stap? De ideeën door middel van een simpel prototype uitwerken en testen. Zo kom je er zonder al te hoge kosten achter of het echt werk en wat de volgende verbeterstap moet worden.

Bekijk hier de video voor een indruk van de middag.

 

 

Foto’s: Ronald van der Graaf.