DESIGNING DEMOCRACY

Hoe kan design thinking het democratisch model weer relevant en aantrekkelijk maken voor de huidige maatschappij?

De democratie is in transitie. De afgelopen periode laat zien dat er behoefte is aan verandering in de manier waarop democratie wordt toegepast op lokaal niveau, in Nederland, op Europees gebied en zelfs wereldwijd. De traditionele pijlers, zoals verkiezingen en politieke partijen, verliezen populariteit, reikwijdte en kracht. Sommige groepen mensen voelen zich steeds minder vertegenwoordigd door de politiek en maatschappelijke onvrede wordt omgezet in een onproductieve tegenstem. Het sentiment heerst dat democratie in haar huidige vorm niet meer werkt.

Design for Humanity vraagt zich af: hoe zorgen we ervoor dat we de legitimatie van democratie herstellen? Hoe zorgen we ervoor dat één van de beste ideeën die de mensheid ooit had: de macht aan het collectief te geven en dat efficiënt en duurzaam te organiseren, opnieuw de waardering krijgt dat het verdient? Laten we opnieuw beginnen!

Dutch Design Week

Op 27 oktober staat Design for Humanity weer met een inspirerend ideation event op de Dutch Design Week. Samen met 80 tot 100 designers, onze partners, experts, coaches én bezoekers gaan we op zoek naar innovatieve oplossingen voor democratische vraagstukken. In het traject dat hier op volgt, zullen de ideeen worden uitgewerkt tot nieuwe of verbeterde producten, diensten of werkwijzen die maatschappelijk resultaat opleveren, mét een goede business case.

Partners

De Gemeente Eindhoven, het Ministerie van Binnenlandse Zaken en adviesburea KokxDeVoogd doen al mee! Lees binnenkort welke challenges zij inbrengen. Wil je ook een challenge inbrengen om te laten kraken door 800 uur creatieve denkkracht? Neem contact op voor meer informatie over partnership.

Designers & creatives gezocht

Ben jij een designer (bijv. social, product, interaction etc.) of heb je binnen een andere studie creatieve skills opgedaan? En wil je deze vaardigheden graag inzetten voor maatschappelijke vraagstukken? We need you! Deelname aan Designing Democracy is niet alleen superinspirerend, je vergroot ook je netwerk en het kan ook leiden tot interessante (afstudeerprojecten).

Bezoek ons op de DDW!

Democratie is van iedereen! Daarom nodigen wij bij deze graag de bezoekers van de DDW uit om met ons mee te denken over de democratie. Ideate mee met designers, ga in gesprek met onze partners en lever een bijdrage. Democratie is een feest van dingen doen.

Kick-off @ Pakhuis de Zwijger

Op 10 juli stonden we in Pakhuis de Zwijger om het themajaar Designing Democracy af te trappen. We sloten de programmareeks New Democracy af: tijd om werk te maken van het ontwerpen. Wat kan design thinking betekenen voor een democratie in transitie?

Designer Rudy van Belkom presenteerde zijn initiatief Het Nieuwe Kiezen als voorbeeld van welke rol design kan spelen bij democratische vernieuwing. Ook ging hij met Joachim Meerkerk (programmamaker New Democracy) en Stijn van Diemen (ons bestuurslid én directeur van design en communicatiebureau Total Identity) in discussie over design & democratische vernieuwing. Tot slot gingen we, samen met onze gasten en onder leiding van social designer Marije Willemsen, tijdens een workshop aan de slag met design thinking.

Kijk hier de samenvatting terug of het gehele videoverslag op de website van Pakhuis de Zwijger.