In 10 weken hebben ze maar liefst 27 Technasium-teams van het Gerrit Rietveld College in Utrecht achter zich gelaten. En nu stonden ze daar, afgelopen vrijdag, in een zinderende finale in Utrechts nieuwste culturele broedplaats De Nijverheid. Drie teams (2 Havo/VWO) met de ambitie om de wereld een beetje mooier en beter te maken met behulp van design. Razend spannend was het, want maar één team kon naar huis met de eer én het Design for Humanity doe-het-zelf-design-thinking-pakket.

De drie teams hebben de afgelopen maanden een topprestatie geleverd! Slimme en ingenieuze oplossingen kwamen op tafel, voor heftige vraagstukken als de vluchtelingencrisis en armoedebestrijding in Afrika. Maar de jury was eensgezind over de winnaar. Het team ‘Blije Bij’ had de research perfect op orde, heldere prototypes op tafel en presteerde een brede aanpak om bijensterfte tegen te gaan. Het stop-motion-filmpje (bijna 400 tekeningen!) dat de bijensterfte aanschouwelijk maakt, maakte indruk. Handen uit de mouwen, dus, voor de Blije Bij!

— — —

Na organisaties als Rabobank, Vrumona en Rijkswaterstaat, is het dit jaar de beurt aan Design for Humanity om als opdrachtgever voor de Technasium-leerlingen op te treden. In plaats van één specifieke opdracht, mag elk team zijn eigen “wicked problem” – een zeer complex maatschappelijk vraagstuk – uitkiezen om aan te werken. Design thinking is volgens ons namelijk de uitgelezen methode om oplossingen te vinden voor dit soort lastige vraagstukken. Onderzoek & Ontwerp, zoals leerlingen dat leren kennen en toepassen op een Technasium, is wat ons betreft dan ook buitengewoon waardevol. Design for Humanity gaat de samenwerking met deze leerlingen volgend schooljaar graag weer aan!

Lees hier meer over de opdracht.