Bijensterfte, stroperij, plastic soep; allemaal complexe problemen waar dringend oplossingen voor nodig zijn. Een aantal klassen van het Technasium van het Gerrit Rietveld College in Utrecht gaat er mee aan de slag door middel van een eerste kennismaking met design thinking.

Voor het vak ‘Onderzoek & Ontwerp’ moeten 5 klassen uit het 2e jaar zich in kleine teams buigen over een zelf gekozen maatschappelijk probleem en daar een oplossing voor ontwerpen. Dit vak staat centraal bij ieder van de 94 Technasia in Nederland: leerlingen leren hierbij in teamverband projectmatig te werken aan actuele bètatechnische opdrachten uit de praktijk.

Wicked problem solving en Design for Humanity

Na opdrachtgevers als Rabobank en Vrumona is het dit jaar de beurt aan Design for Humanity. In plaats van een specifieke opdracht, mag elk team zijn eigen “wicked problem” – een zeer complex maatschappelijk vraagstuk – uitkiezen om aan te werken. Design thinking is volgens ons namelijk de uitgelezen methode om oplossingen te vinden voor dit soort lastige vraagstukken. Om een klein kader aan te brengen, moet het voor de Technasium leerlingen een probleem zijn op het vlak van energie, duurzaamheid of milieu. Het is namelijk hoog tijd voor nieuwe ideeën op het gebied van CO2 uitstoot, afvalscheiding en voedselverspilling.

Lees meer over maatschappelijke problemen oplossen d.m.v. design thinking

Prototypes en pitchen

Afgelopen woensdag waren we aanwezig op het Technasium in Utrecht om de eerste teampresentaties te zien. De leerlingen hadden al een uitgebreide probleemanalyse gemaakt, het gekozen probleem gevisualiseerd en een brainstormsessie gehouden. In de vorm van een markt was het nu tijd om hun idee pitchen en een prototype laten zien. De beste ideeën ontvingen punten en mogen door naar de finale. Omkopen met snoep of dealtjes maken met ouders was ten strengste verboden.

Nooit meer eten weggooien

Wat een gave ideeën hebben we gezien! Wat dacht je van een Swap Station waar de accu van je elektrische auto snel wordt vervangen in plaats van opgeladen? Of een app die je recepten aanbeveelt op basis van wat jij in je koelkast hebt? Zo heb je nooit meer voedselverspilling vanwege de houdbaarheid van producten. En waarom beginnen we niet al vandaag met het vervangen van palmolie door algenolie?

Over 2 weken volgen de andere klassen met hun presentaties en de finale. Daar zien we in ieder geval De Blije Bij terug, een concept om bijen te beschermen. En de Pink Rhino, een initiatief om ivoren hoorns van olifanten en neushoorns met een speciale vloeistof roze te kleuren, waardoor deze niet meer geschikt zijn voor stropers. Als alle presentaties geweest zijn, kiezen wij de winnaar van het beste ontwerp uit.